Tatuoinnin jälkihoito-ohjeet


Tatuoinnin parantuminen kestää yleensä noin kuukauden (1 kk) henkilön ihosta ja tatuoinnin hoidosta riippuen. Tatuointi on avohaava, johon liittyy tulehtumisriski.

Jos sinulle on laitettu Suprasorb haavakalvo tatuoinnin päälle:
Voit pitää kalvoa tatuoinnin päällä 2-3 päivää tatuoinnin otosta. Voit käydä suihkussa kalvon kanssa ja jättää kalvon päälle suihkun jälkeenkin.
Jos kalvon alle pääsee ilmakuplia tai kalvon reunat alkavat repsottaa, ota kalvo irti. Ota kalvo pois suihkussa. Suihkuta kalvon reunoja ja vedä kalvoa hitaasti ja varovasti reunoista. Jos revit kalvon irti kuiviltaan ihosta, saattaa mukana lähteä ihoa.
Ihon kuivuttua täysin suihkun jälkeen, voit laittaa uuden haavakalvon tatuoinnin päälle.

Jos sinulle on laitettu kelmu tatuoinnin päälle:
Voit ottaa kelmun pois päästessäsi kotiin. Anna tatuoinnin hengittää ilman kelmua vaatteiden alla tai paljaana. Voit laittaa ensimmäiseksi yöksi nukkuessasi kelmun tai pyyhkeen tatuoinnin ympärille, sillä se saattaa vuotaa verta, väriä ja solunestettä lakanoille.

Pidä tatuointi puhtaana.
Roskat ja lika tatuoinnissa ovat tulehdusriski. Pese tatuointi aamuin ja illoin haalealla vedellä ( jos siinä ei ole haavakalvoa päällä). Painele tatuointi kuivaksi puhtain käsin puhtaalla pyyhkeellä tai nukkaantumat- tomalla paperilla. Vaihda sänkyysi puhtaat lakanat ja käytä puhtaita vaatteita. Jos mahdollista, älä nuku lemmikkien kanssa samassa sängyssä. Lemmikeistä voi tulla karvoja ja roskaa, jotka voivat päästä avohaavaan ja tulehduttaa sen.

Voit rasvata tatuointiasi kaksi-neljä kertaa päivässä.
Kun tatuoidun alueen iho tuntuu kireältä tai kuivalta, on sitä hyvä rasvata. On parempi rasvata liian vähän kuin liikaa! Voi olla että et tarvitse rasvaa ollenkaan tatuoinnin parantuessa, jos sinulla on rasvainen iho. Laita rasvaa iholle vasta kun iho on täysin kuiva suihkun jälkeen!
Rasvana voi käyttää esim. kookosöljyä, apteekista ostettavaa Bepanthen-voidetta tai studioltamme ostettavaa Hustle Butter -voidetta.

Tatuoinnin oton jälkeen voi nousta ”tatuointikuume”
Tatuointikuumeeseen voi kuulua kuumetta tai flunssamaisia oireita. Voit ottaa kipulääkettä näihin oireisiin. Ne katoavat parin päivän sisään. Jos oireet eivät kotoa, ota yhteyttä lääkäriin.

Tatuoitu alue voi kuumottaa tatuoinnin oton jälkeen pari päivää.
Voit hillitä kuumotusta laskemalla suihkussa tatuoidun alueen päälle kylmää puhdasta vettä pari minuuttia. Varo kuitenkin, ettet palelluta tatuoitua aluetta!

Älä hankaa tai raavi tatuointia!
Tatuoinnin pinnalle kehittyy parantuessa rupi. Älä revi rupea irti vaan anna sen itsestään ravista pois. Jos raavit ja revit rupea, saattaa sen mukana lähteä väriä irti tatuoinnista. Tatuointi voi kutista, kun rupi alkaa irrota. Voit taputella tatuointia hellästi tai laskea sen päälle vettä, jos kutina ärsyttää.

Vältä kireitä ja hankaavia vaatteita.
Tatuointi tarvitsee ilmaa parantuakseen. Hengittävät, löysät, puuvillaiset vaatteet ovat parasta päällepantavaa tatuoinnin parantuessa. Uudesta tatuoinnista voi valua vertä, väriä ja solunestettä vaatteille, joten pidä päällä vaatteita joista et harmiinnu jos ne likaantuvat.

Älä ui tai käy saunassa kahden ensimmäisen viikon aikana tatuoinnin ottamisesta.
Suihkussa voit ja pitääkin käydä.

Vältä paljoa hikoilua ja raskasta liikuntaa tatuoinnin parantuessa ainakin kaksi ensimmäistä viikkoa.

Suojaa tatuointi auringolta ainakin ensimmäisen kuukauden ajan. Peitä tatuointi auringolta. Kun rupi on lähtenyt pois uudesta tatuoinnista, voit laittaa aurinkorasvaa tatuoinnin päälle.

Jos epäilet tatuoinnin tulehtuneen, ota yhteyttä lääkäriin ja tatuoijaan.

Ota yhteyttä tatuoijaan, jos sinulla on tatuoinnin hoitoon liittyviä kysymyksiä.